Spackla tak – Så gör du. Steg för steg.

Ska du måla ett tak som har hål, små hack, skarvar eller andra ojämnheter? Då behöver du spackla innan du målar och då gäller samma principer som när du spacklar väggen, men det finns ändå några saker att vara medveten om. Vi berättar nedan hur du går till väga steg-för-steg. 

Detaljerade instruktioner i text

Så gör du:
  1. 1
    Förarbete
    -
  2. 2
    Spackling av gipsskivor
    -
  3. 3
    Fylla i små ojämnheter i taket
    -

  1. 1/3 — Förarbete

  2. 2/3 — Spackling av gipsskivor

  3. 3/3 — Fylla i små ojämnheter i taket

Steg för steg

  1. 1
    Förarbete
  2. 2
    Spackling av gipsskivor
  3. 3
    Fylla i små ojämnheter i taket

  1. 1

    Förarbete

    Innan du börjar spackla i taket, se till att möbler flyttas och inte står i vägen för det arbete du ska utföra. Täck sedan golvet med täckpapp för att undvika att få stänk och fläckar från spackel och eventuellt kommande färg.

  2. 2

    Spackling av gipsskivor

    Behöver du spackla nya eller gamla gipsskivor i taket behöver du först se till att få bort allt damm, detta görs för att spacklet ska fästa ordentligt. Använd en mikrofiberduk över hela ytan, och spackla därefter igen alla skarvar där gipsskivorna möts. Applicera spacklet rakt över skarven och släta sedan ut på längden. Använd en mindre bredspackel (15 cm) för att applicera och en bredare (25 cm) att ha spacklet på.

    Applicera sedan en pappersremsa/spackelremsa över skarvarna för att förhindra att spacklet spricker. Använd en av bredspacklarna för att hålla fast pappersremsan, och en skarvspackel (alternativt den andra bredspackeln) för att fästa remsan på plats med ett jämnt tryck. Lägg sedan ett nytt, tunt lager spackel över pappersremsan och spackla även över skruvhål och andra ojämnheter. Låt sedan spacklet torka, gärna till nästa dag.

    Bredspackel på gipsskarvar
    spackla över skarvar

    Slipa och jämna till innan nästa strykning

    När spacklet från första lagret har torkat helt (gärna över natten) ska kanterna slipas ner. Använd lugna rörelser så att du inte slipar bort för mycket.

    Använd sedan en mikrofiberduk för att torka bort slipdammet så att dammet inte lägger sig i nästa lager. När du fått bort allt damm lägger du därefter på ett nytt lager spackel. Denna gång applicerar du spacklet på ett bredare fält längs hela fogen för att få en jämn och fin övergång mellan gipsskivorna. När det sista lagret är torrt, slipa försiktigt över de spacklade ytorna. Torka sedan bort allt slipdamm ytterligare en gång med en mikrofiberduk.

    Om du behöver, upprepa det sista steget igen med ett ytterligare ett lager spackel. Se dock till att spacklet hinner torka, gärna över natten, innan du lägger på ett nytt lager.

    Du kan se hela principen i videoform i vår guide: Spackla gipsvägg – så gör du, steg för steg

    Tips!

    Precis som när du spacklar vägg, kan du använda ett slipverktyg och förlängningsskaft för att nå enklare när du arbetar i taket.
    Låsbart Slipverktyg
    Slipa spacklad vägg med slipverktyg och förlängningsskaft
  3. 3

    Fylla i små ojämnheter i taket

    Om du bara har mindre hål eller skador i taket räcker det med att du spacklar ett tunt lager över skadan, och sedan låter spacklet torka. När det första lagret är helt torrt, slipar du ner kanterna med mjuka rörelser så att du inte råkar slipar bort för mycket. Använd därefter en mikrofiberduk för att torka bort allt slipdamm och applicera sedan ett nytt lager spackel. Denna gång applicerar du dock spacklet på ett bredare fält för att se till att få en så smidig och jämn övergång mellan väggen och hålet som möjligt.

    När du lagt det sista lagret av spacklet och allt har torkat, slipar du ännu en gång försiktigt över ytan. Torka sedan bort allt slipdamm igen med en mikrofiberduk. Sen är det dags att börja måla! Vi visar hur du går till väga steg-för-steg: Måla tak – så gör du, steg för steg

    Måla tak med roller