Måla på tapet – så gör du, steg för steg
Innan du börjar måla över en vägg med tapet finns det flera saker du behöver göra som förarbete. Det gör att själva målningen blir lättare och du får ett bättre slutresultat. Att måla direkt på tapet går bra, och med vår steg-för-steg-guide lovar vi att du kommer att lyckas.
-
Steg 1/4 Förarbete
Produkter i användning
-
Steg 2/4 Grundmålning
-
Steg 3/4 Täckmålning
Produkter i användning
-
Steg 4/4 Andra strykningen
Detaljerade instruktioner i text
Så gör du:
-
1Förarbete00:04 - 00:36
-
2Grundmålning00:36 - 01:36
-
3Täckmålning01:36 - 02:01
-
4Andra strykningen02:01 - 02:48
-
Måla på tapet
1/4 — Förarbete -
Måla på tapet
2/4 — Grundmålning -
Måla på tapet
3/4 — Täckmålning -
Måla på tapet
4/4 — Andra strykningen
Steg för steg
-
1Förarbete
-
2Grundmålning
-
3Täckmålning
-
4Andra strykningen
-
1
Förarbete
Innan du ska måla på tapet krävs ett gott förarbete, det finns både tester och åtgärder du behöver gå igenom.
Börja med att titta på hela tapetytorna du tänker måla. Sitter tapeten fast ordentligt eller släpper den vid hörn och lister? Ju fler lager tapet det sitter på väggen, desto större risk finns det att den släpper från väggen av fukten från målarfärgen. Ett eller två lager tapet går dock för det mesta bra att måla.
Är du osäker på hur hårt tapeten sitter kan du göra ett vattentest. Då blöter du väggen ordentligt med vatten – enklast är att använda en tvättsvamp – och ser om tapeten släpper eller bubblar sig. Händer detta behöver du riva bort hela tapeten innan du målar.
Om tapet som du behöver ta bort inte lossnar kan du blöta ytan med vatten från en blomspruta. Sitter tapeten riktigt hårt är det enklaste sättet att använda en tapetnedångare. Den heta ångan tränger igenom tapeten, mjukar upp den och löser upp klistret.
Spackla
Efter att tapeten tagits bort kan ytan vara ojämn – och då behöver den bredspacklas. Spackling av större väggytor är ett lite svårare måleriprojekt. Behöver du hjälp att spackla finns våra steg-för-steg-guider här: Spackla. Efter bredspacklingen måste du slipa väggen ordentligt tills du får en helt slät yta. Se till att få bort allt slipdamm.
Skär bort skarvar
Om tapeten sitter som den ska, skär du bort eventuella överlappande skarvar mellan tapetvåderna. Det enklaste verktyget att använda för detta är en tapetskarvhyvel. Är du säker på hand går det också bra att använda en brytbladskniv. Men om du har en strukturerad tapet ska du undvika att skära bort skarven, eftersom du då får släta ytor som ränder på väggen när du målar.
Med brytbladskniv kan du skära bort tapetkanter som överlappar lister.
Tips!
Ska du ta bort tapetkanter som överlappar lister? Det går enklare om du fuktar tapetkanten lite lätt innan du skär.Täck golvet
Innan nästa steg ska du städa bort allt skräp och täcka alla ytor som inte ska målas med golvpapp och maskeringstejp.
-
2
Grundmålning
Din tapet sitter som den ska, den är slät och ren – och därmed är den redo att grundmålas. Använd spärrfärg för grundmålningen, så förhindrar du att fukt tränger in i tapeten och skapar bubblor.
Börja måla tapeten på de ytor som är närmast lister och tak med en pensel. Om du startar en bit in på tapeten undviker du att det samlas färg i hörnen. Måla sedan de stora ytorna med en roller och låt torka enligt anvisningen på färghinken.
Tips!
Ska du måla om taket i rummet också? Gör då detta innan du börjar med väggarna, så är det ingen risk att du råkar stänka färg på dina nymålade väggar.När allt är torrt ska du spackla alla hål, sprickor och skarvar. Försök att fördela spacklet så jämnt som möjligt. Ju jämnare du lyckas stryka ut spacklet, desto mindre ojämna ytor behöver slipas efteråt. Om din vägg har större hål och ojämnheter kan du behöva spackla två gånger eftersom det första lagret sjunker ihop när det torkar.
Låt spacklet torka ordentligt och slipa sedan spacklet så att det blir jämnt. Ett smidigt verktyg för att slipa större ytor är vårt låsbara slipverktyg. Det går att montera på ett förlängningsskaft för att komma åt längst upp på väggarna och du kan använda både vårt slippapper med kardborre och vanligt slippapper.
-
3
Täckmålning
När väggarna torkat efter grundmålningen gör du en första strykning med väggfärg på tapeten. Precis som i grundmålningen använder du först en pensel längst lister och kanter. Efterstryk med en miniroller för att få samma struktur på hela väggen.
Därefter täckmålar du de stora ytorna på tapeten med en bredare roller. Tänk på att använda mycket färg i rollern så undviker du att väggen blir flammig efteråt. Låt sedan alltihop torka.
Tips!
Använd en miniroller närmast de sparmålade ytorna vid kanter och lister, så får du samma struktur som på resten av väggen – och du undviker kladd på listen. -
4
Andra strykningen
När dina täckmålade väggar har torkat ordentligt efter första strykningen ska du slipa lätt på ytan. Därefter täckmålar du en andra gång, precis på samma sätt som i föregående steg. Med två lager färg kan du vara säker på att få en riktigt snygg finish och en täckande, jämn kulör över hela väggen.
Avsluta målningen med ett lätt drag med rollern, uppifrån och ner över hela ytan, för en jämn struktur. Ta bort maskeringstejpen direkt när du målat klart varje vägg, innan färgen har torkat, så undviker du att dra med dig färg.
Klart!