There might be a more suitable language version for you: Change language Close

VäxTvägg - VÄGGEN SOM VÄXER.

Oregano, salvia och andra smakrika växter sätts ofta i kryddlandet eller i krukor på fönsterbrädan. Julia tänkte på höjden och valde en annan lösning. Med zinklådor och helmatt färg förvandlades en enkel träskiva till en fin kryddvägg.

Merparten av alla kryddväxter är lättskötta, men för att de ska trivas bör väggen placeras i ett varmt och soligt läge. I det här fallet valde Julia citronmeliss, gräslök, rosmarin, oregano, salvia samt lavendel.

Väggen som växer.

Gott, nyttigt och väldoftande. Om trädgårdsytan är begränsad, eller om man bara vill ha ett lite annorlunda arrangemang, är en vägg med kryddor i flera våningar en både praktisk och vacker lösning. Växterna hamnar i blickfånget och blir ett grönskande inslag på exempelvis en vägg eller en spaljé. Dessutom blir det enkelt att klippa till de blad och grenar som behövs till matlagningen. Allt som behövs är färg, zinklådor, en träskiva, dubbelhäftande tejp och något att måla med.

1. Förbered

Efter att ha torkat av den obehandlade träskivan med en torr mikrofiberduk, rollar Julia den med vit grundfärg. Vid springorna används pensel för att täcka allt trä. Görs kryddväggen från grunden bör träet täckmålas en gång innan den sätts ihop för att undvika obehandlade springor när träet torkar.

2. Måla

När ytan torkat upprepas proceduren med två strykningar med svart murfärg. Det ger träet ett matt, griffeltavleliknande utseende.

3. Färdigställ

För att fästa zinklådorna använder Julia en stark dubbelhäftande tejp för utomhusbruk. Två långa remsor sätts horisontellt på baksidan av lådorna. De måttas sedan in och trycks fast på träskivan när den ligger ner. Väggen är nu färdig att hängas upp och fyllas med jord och växter.