There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Vårda din altan

På sommaren är altanen en naturlig plats för middagar och lata dagar i solen. För att göra träet motståndskraftigt mot olika påfrestningar och skapa en fin yta, krävs det att du ägnar några stunder åt skötsel.

Vi har påpekat det förut och vi gör det igen – var noggrann med förarbetet så får du förutsättningar till ett fint slutresultat. Börja med att skydda ytor och växter som finns i närheten av altanen.

Rengöring

Rengör gärna altanen vid regn för ett smidigare arbete. Vattnet löser smutsen från ytan och fukten gör att rengöringsmedel sitter kvar längre utan att torka. Blöt hela altanområdet med trädgårdsslangen om det behövs. Rengör sedan ytan med tvättborste och målartvätt. Mögeltvätt kan vara nödvändigt om det finns svampangrepp i träet. Använd förlängningsskaft så blir jobbet enklare. Skölj noggrant med vatten och låt torka.

Slipa

När altanen är ren och torr, är det dags att ta fram slippapper och ett förlängningsbart slipverktyg. Slipa över ytan för att få bort smuts, stickor och ojämnheter. Avsluta med att avlägsna allt damm med dammsugare eller dammborste.

Olja

Oljning av altanen bör utföras när träet är torrt och svalt, och ska ej utföras i direkt solsken. Stryk på oljan i samma riktning som ådringen i träet. Det kan göras med pensel eller roller, men du sparar mycket tid och kraft genom att använda roller. Dock kan det vara bra att ha en vinkelpensel med långt skaft för att komma åt i exempelvis springor. Torka sedan bort överflödig olja. Ska du lasera altanen? För bästa resultat rekommenderar vi då istället en terrassdyna, så att du slipper överlappningsmärken.

Filmdags

Nu har du en barfotavänlig altan som står sig mot vädrets makter och andra påfrestningar. Håll den sedan i samma fina skick genom att tvätta och olja varje höst och vår. Vill du veta mer om varje moment? Här hittar du vår film där vårt proffs visar hur du oljar på bästa sätt. Du kan också läsa om några olika varianter av altanbehandlingar här.