There might be a more suitable language version for you: Change language Close

UTEMÖBLER – FRÅN SLITNA TILL NYA I TRE STEG.

Utelivet kan tära hårt på sommarmöblerna. Istället för att köpa nya, kan du enkelt få stolar och bord i toppskick med hjälp av pensel och färg. Vår guide tar dig genom förarbetet och målningen med ett perfekt slutresultat.

Förarbete

Har du utemöbler som tidigare har varit målade, börjar du med att skrapa eller slipa bort färg som sitter löst. Impregnera med grundolja på de ställen som blir trärena efter skrapningen och slipningen. Är den gamla färgen i bra skick utan flagor, räcker det med att tvätta träet med lämpligt rengöringsmedel. Ska du måla obehandlat trä? Då börjar du istället med att impregnera hela möbeln med olja innan du slipar med ett fint slippapper.

Grunda

När ytorna är rena, torra och utan flagnande färg, är det dags att måla med grundfärg. Notera dock att det finns många olika typer av oljor, grundfärger och täckfärger. Hur ditt grundarbete ska utföras beror på vilken typ du använder och vi rekommenderar därför att du frågar din färghandlare om råd.

Täckmåla


Använd en lackpensel och stryk ut färgen i samma riktning som träådringen. Måla tunt i flera skikt – då rinner inte färgen ner mellan spjälor och brädor. Anzas lackpensel passar perfekt till både lasyrer och färg. För att få ett slätt och fint slutresultat, avslutar du med långa och lätta strykningar över de målade ytorna. Komplettera gärna din lackpensel med en vinkelpensel som gör det lättare att komma åt mellan möblernas spjälor.

Fråga om färg


En god idé är att be om råd i din färgbutik för att få en färg som håller för utomhusbruk. Valet av färg skiljer sig åt beroende på om möbeln ska stå i ett inglasat uterum, under tak eller under bar himmel.

Läs mer

Olja utemöbler – så gör du

Du har mycket att vinna på att vårda dina utemöbler. Lägg en stunds arbete när det är dags att ställa ut dem, så får du en träyta som är både fin och motståndskraftig. Läs hela artikeln här.