There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Så lyckas du med takmålningen

Målning av tak skiljer sig till viss del från att exempelvis måla en vägg. Här berättar vi mer om verktygen som krävs och hur du delar upp målningen på rätt sätt.

Takmålning innebär risk för färgstänk på både golv och väggar i rummet. Tänk därför på att skydda ytorna med täckplast innan du börjar. Som alltid är förarbetet viktigt för att lyckas med själva målningen. Ta dig därför tid och kontrollera skicket på taket, så att det är rent och slätt utan märken. Eventuella hål och andra ojämnheter ska spacklas och slipas. Torka sedan bort allt slipdamm med en mikrofiberduk.

Nå hela vägen

Eftersom takmålning kräver en lite annorlunda arbetsställning, är det en stor fördel att använda förlängningsskaft. Börja med att måla en bit av taklisten med en lång vinkelpensel. Sätt sedan en roller på förlängningsskaftet. Anza Platinum roller passar extra bra för takmålning. Rolla två rollerlängder åt gången och planera så att du målar i kors i båda riktningarna. Börja att måla från vänster till höger och när färgen har torkat målas nästa lager i motsatt riktning. Då undviker att spåren från rollern syns för mycket.

Måla ytterligare en bit av listen med penseln och växla sedan över till rollern igen. Fortsätt på samma sätt tills hela taket är målat. Du kan se mer om tekniken att måla i kors och få alla instruktioner du behöver i vår film Måla tak.

Undvik flammor

Måla inte för stora ytor åt gången, utan se till att du målar vått i vått hela tiden. Att använda för lite färg är också ett klassiskt misstag som kan orsaka flammigt tak. Doppa därför rollern ofta. Om du målar i dagsljus blir det lättare att hålla koll på resultatet under arbetets gång.