There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Olja trä - TRE STEG FÖR ETT BÄTTRE RESULTAT

Dina utemöbler och din träterass är något som du vill kunna använda så mycket som möjligt. Användning innebär också slitage, samtidigt som vädrets påfrestningar kan vara hårda. Men lägger du en stund på att vårda materialet ökar hållbarheten och dina utomhusstunder blir trivsammare. Olja ytorna med jämna mellanrum för att ge träet en fin, slitstark yta.

1. FÖRARBETE

Slarvar du med förarbetet kan du aldrig få ett snyggt slutresultat, så lägg gärna lite extra tid på tvätt och slipning. Vi lovar att du får igen den.

SÄTT GRÄNSER. Skydda omkringliggande ytor såsom växter i rabatter runt terrassen eller i närheten av utemöblerna. Använd en tejp som är anpassad för utemiljö för att fästa en plastfolie eller täckduk över de ytor du vill skydda. I vissa fall kan det vara bra att använda häftstift.

SE TILL ATT HA RENT UNDER. Alla ytor som ska oljas måste först rengöras med tvättborste och målartvätt, använd gärna förlängningsskaft. Är ytorna angripna av svamp rengör du dem med en särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten och låt torka innan du fortsätter.

SLIPA SLIPPER DU INTE. Börja med att slipa av träet för att få bort smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildats runt t ex skruvar. Om det är en träterrass du ska olja, använd ett förlängningsskaft med ett förlängningsbart slipverktyg och ett slippapper, så blir arbetet lättare och mer ergonomiskt. Till kanter och mindre ytor går det bra med slippapper och slipkork. Anpassa kornstorlek på slippappret efter underlaget du ska slipa.

BORSTA AV, ROLLA PÅ. Damma av ytorna noggrant innan du börjar olja in terrassen eller utemöblerna. Använd en lämplig dammborste eller ännu hellre en dammsugare.

2. IMPREGNERING OCH OLJNING

Så där ja. Nu är du redo att påbörja själva oljningsarbetet. När du väljer att göra arbetet är upp till dig, men vårt tips är senvåren, då trävirket är torrt och svalt.

SOL OCH VÄRME? Nej tack!Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.

PENSLA ELLER ROLLA? Det går lika bra att rolla in oljansom att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Platinum terrassrollerset som innehåller Platinum Antex maxiroller, tråg och maxibygel. Använd ett förlängningsskaft till rollerbygeln så blir arbetet lättare och du får mer kraft till de storaytorna. Om du använder lasyr eller pigmenterade oljor bör du använda en Basic träoljepensel för bästa resultat. Tänk på att stryka penseln i samma riktning som ådringen i träet.

INGA GLÖMDA YTOR. Oavsett om du rollar eller penslar bör du även ha en vinkelpensel med långt skaft för att komma åt i springor och andra svåråtkomliga ytor. Till utemöblerna kan det också vara bra att ha en mindre lackpensel med natur- eller blandborst för att komma åt överallt.

BRÄNNPUNKTEN. Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.

I SLUTÄNDAN. Att det regnar på dina utemöbler är inte så farligt. Då är det värre med den ständiga fukten från marken, som har kontakt med bords- och stolsbenens ändträ. Ändträet suger upp tio gånger mer fukt än de hyvlade sidorna på en bräda. Placera ett burklock under varje ben, fyll på olja och låt träet suga åt sig under något dygn.

3. UNDERHÅLL

Underhåll är viktigt för att dina utemöbler och din träterrass ska hålla sig fina. Tvätta av dem och ge dem en ny omgång olja varje höst och vår.

NÅGRA TVÄTTRÅD. Börja med att tvätta av träet för att få bort smutsen. Använd en tvättborste som tål alg- och mögeltvätt och som går att montera på ett förlängningsskaft. Att spola av ytorna enbart med vatten är det mest skonsamma sättet och passar bra vid lätt nersmutsade ytor. Högtryckstvätt kan användas för att spola bort vädergrånad. Arbeta i så fall jämnt över ytan, så att det inte blir ränder efter strålen.

FÅ BUKT MED FUKTEN FÖRST. Låt ytorna torka i någon vecka innan du går på med oljan för att undvika röta i träet. Det är bra att mäta fuktigheten i träet med en fuktmätare. Kanske kan du låna en i din måleributik – hör med din färghandlare. För utvändig målning ska fukthalten vara mindre än 17 %.
 
DAMMA AV OCH ROLLA PÅ. Om du behöver slipa ytorna, damma av dem noggrant. Använd en lämplig dammborste eller helst en dammsugare för bästa resultat.