There might be a more suitable language version for you: Change language Close

Måla hus - TRE STEG FÖR ETT BÄTTRE RESULTAT.

Husfasaden - det första som möter dig vid hemkomst och det första som andra betraktar. Men eftersom inget varar för evigt, har du kanske bestämt dig att det första intrycket ska förbättras. Att måla hus kan då kännas som ett krävande projekt, men inte mer krävande att vi kan sammanfatta det i tre steg.

1. FÖRARBETE

Ett bra förarbete är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. Husfasaden behöver tvättas och kanske även skrapas innan du kan lägga på den nya färgen. Med Anzas tvättborste, förlängningsskaft och ergoskrapa sparar du både tid och energi under förarbetet.

HA ALLTID RENT UNDER. Innan du tar fram penseln eller rollern är det viktigt med ett grundligt förarbete. Ta på dig gummihandskar och skyddsglasögon. Gör ren fasaden från smuts, mögel och flagnande färg. Tvätta med målar- eller mögeltvätt, använd tvättborste och förlängningsskaft. Låt träet torka innan du fortsätter.

SKRAPA OCH GRUNDA TRÄFASADEN. Skrapa bort löst sittande färg med en skrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Om du skrapar bort färgen så att det blir trärent bör du måla om dessa partier med grundolja. Åtgärda rostiga spikar om du ska måla om i en ljus färg, annars kan de missfärga fasaden. Slipa och måla med rostskyddsfärg.

DU SAKNAR VÄL INTE TÄCKNING? Innan du börjar måla, täck det som inte ska målas med plast som skydd mot färgstänk. Maskera in fönster, fönsterbleck, stuprör och utvändig belysning som sitter på fasaden. Om du ska rolla fasaden bör du täcka växter i rabatter och flytta undan eventuella fordon i närheten minst 20 m från huset som ska målas (det finns risk för små färgprickar).

2. MÅLNING

Vårvärme och torrt väder längtar många efter. Särskilt de som ska måla om huset. Innan det är dags att sätta igång kan det vara idé att skaffa ordentligt med penslar och rollers så att alla kan hjälpa till.

PENSLA ELLER ROLLA? Det går lika bra att rolla färgen som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Platinum fasadrollerset, som innehåller en vinklingsbar bygel och två 7 cm Platinum Wistex maxirollers, till de större ytorna samt en miniroller med minibygel till de mindre. Du behöver även en Platinum lång vinkelpensel till ytor där du inte kommer åt med rollern.

VÄLJ RÄTT ROLLER. Ska du jobba med en tunnare lasyrfärg bör du använda en Platinum Antex roller. På reveterade ytor passar det bäst med en kraftigare roller med lång lugglängd, såsom Platinum Wistex maxiroller. Tänk på att ju längre lugglängd rollern har, desto mer stänker den.

VÄLJ RÄTT PENSEL. Ska du måla fasaden med pensel behöver du två varianter: en bred fasadpensel, som tar upp mycket färg så att du slipper doppa så ofta, och en vinkelpensel med långt skaft för svåråtkomliga ytor. Ett tips är att välja bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Om panelen är ungefär 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd. Då blir jobbet enklare och mindre tidskrävande. Glöm inte hinkhållare så att du kan hänga färghinken på stegen.

UNDERLÄTTA ARBETET. Använd gärna både ett kort förlängningskaft och ett långt förlängningsskaft till din rollerbygel och/eller pensel. Då behöver du inte klättra på ställningar, stegar eller trappbockar lika ofta och du arbetar säkrare. Dessutom når du längre, vilket gör arbetet lättare samtidigt som du skonar rygg och axlar.

BEHÅLL FÄRGEN. När du målar om huset bör du som regel använda samma färgtyp som fasaden tidigare målats med. Läs färgtillverkarens anvisningar.

SOL OCH VÄRME? NEJ TACK! Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Då torkar färgen för snabbt, hinner inte fästa ordentligt och får en skrynklig yta. Resultatet blir mindre snyggt och fasaden får ett sämre skydd.

KOM INTE PÅ KANT MED PANELEN. Färsk lockpanel krymper. Stryk panelen en gång innan den sätts på plats, så slipper du omålade kanter när den har torkat.

TÄNK PÅ STÄNK. Får du stänk av fel färg på andra ytor måste det torkas bort direkt. Trasor är alltid bra att ha till hands.

FODER OCH KNUTAR SIST. Måla fasaden innan du målar foder och knutar med en avvikande färg. Undantaget är vindskiva och takutsprång där avvikande färg kan droppa ner på fasaden.

SNÅLA INTE MED FÄRGEN. Stryk flödigt och arbeta ut färgen med en pensel eller roller.

LASYRREGELN. Lasyrfärg målas nedifrån och upp, en bräda i taget, i hela dess längd. Om du gör överlappande strykningar bildar de mörkare och missprydande fläckar när färgen torkat.

STOPPA OM VERKTYGEN. Dags för rast eller sömn? Vira in rollern eller penseln i plast. Om du ska göra ett längre uppehåll, rengör verktygen.

3. EFTERARBETE

Genom att tvätta fasaden varje år håller du ditt hus fint och ökar livslängden på ditt måleriarbete.

TVÄTT OCH UNDERHÅLL. För att hålla fasaden fin längre bör du göra en årlig rengöring. Passa på att se över fasaden om det finns ytor som behöver målas om eller bättras på. Använd tvättborsten med förlängningsskaft för att komma åt överallt.